Om meg selv

Piera Somby singing

 

Jeg er opprinnelig fra Karasjok kommune og kommer fra en reindriftsfamilie. Etter mangfoldige år både i Tromsø og Oteren i Storfjord kommune, bor jeg nå i Kautokeino. I Kautokeino er det et levende og godt musikkmiljø.

Etter å ha gått mine barndoms- og ungdomsår på skole i Karasjok, gikk jeg på musikklinja på Soltun folkehøgskole. Etter det har jeg studert flere fag på universitet og høgskoler: Grunnfag i kristendom, grunn- og mellomfag i sosialantropologi, grunn- og mellomfag i religionsvitenskap og Bachelor i Religionsvitenskap.

 

Musikk

Min største interesse er musikk. Jeg er levende opptatt av mye forskjellig musikk:

  • Tradisjonell joik
  • Speed metal
  • Blues
  • Rock’n’roll
  • Country
  • Countryrock
  • Ballader
  • Gospel

Musikken har alltid vært min trofaste følgesvenn i livet, en venn som har gitt meg mye glede og rikdom i livet. Tidlig ble jeg klar over mine talenter i musikk, og kom rimelig tidlig i kontakt med musikklivet i Karasjok. Dette har senere ført meg til dyktige musikere som jeg har fått spille med og gjennom dette samspillet gitt meg massevis av ny inspirasjon og erfaring.

I dag så anser jeg meg som en habil musiker, og har fått stått på scenen med store musikere som bl.a. Mari Boine, Steinar Albrigtsen, Gry Jannicke Jarlum og Øivind «Elen» Elgenes. Mitt musikalske uttrykk er mangfoldig, der både rocken og ikke minst bluesen har sin naturlige plass. Det samiske særutrykket joiken har fulgt meg opp gjennom hele livet, der jeg har fått muligheten til å tonesette joiken med sin klang, tonalitet og ikke minst rytmikk.

Jeg har vært så heldig å få oppleve at musikken har ført meg til fjerne land og kontinenter, og herunder kan kort nevnes Canada og Alaska, New Zealand, Russland, Nederland, England, Scotland, Irland, Estland, Latvia og selvsagt de Nordiske landene som Sverige, Finland og ikke minst rundt omkring i vårt eget langstrakte land Norge.

I de fleste band, konserter, og plateinnspillinger har jeg stått for det rytmiske. Jeg spiller trommer, percussion, bassgitar / gitar og bidrar også med vokal / joik.

 

Jeg påtar meg forskjellige musikalske oppdrag

Jeg har en variert musikalsk bakgrunn og kan traktere flere instrumenter. De fleste oppdragene går på å slå i vei på trommer og joike. Jeg kan også bidra på kurs, workshops og lignende settinger.

 

To YouTube-klipp av kjente og kjære låter i den samiske språkdrakta